Sukuhistoriaa

Vanhemmat:                                                                                                                                   Petter Anders Kallio (vuoteen 1876 Öst)  s.12.2.1850 Pedersöre k. 14.9.1915 Pirttikylä  Lydia Charlotta Durchman s.18.8.1850 Ylistaro k. 17.10,1933 Jämsänkoski

Kallio suvun juuret on syvällä Pohjois-Pohjanmaalla ja ulottuu suoraan ylenevässä polvessa aina 1430 luvulle Vaasan liepeille. Mutta Kallio suvun nimenä on suhteellisen nuori. Nimen otti käyttöön innokas fennofiili Petter Anders Öst, Oivan ja Kaunon isä.  J.W. Snellmannin suomalaiskansallisella herätystyöllä oli Petter Andersin perheeseen suuri vaikutus. Ehkä se sai alkunsa jo Ruovedellä J.W.Durchmannin kotipiirissä. Perheen sukunimi Öst muutettiin Kallioksi ja lapsille annettiin suomalaiset nimet, vaikka kotikieli oli ruotsi. Lydia Charlotan isän, Kirkkoherra Josef Wilhelm Durchman 1806-1891 kiinnostus suomen kieltä kohtaan tuli ystävyyssuhteista Elias Lönnrotin ja Matias Aleksanteri Castrénin parissa.

Lydia Charlotta, Ruoveden vieraanvaraisen ja kulttuurielämältään rikkaan pappilan kasvatti, lähti Ruovedelle tulleen apulaispapin Petter Anders Kallion mukana Pohjanmaalle. Ensimmäinen yhteinen koti oli Ala-Vetelin pappilassa, jossa syntyivät lapsista vanhimman Ruovedellä syntyneen Kauno Sankarin jälkeen syntyneet seuraavat kolme lasta: Iina Armias, Tyyne Ilma Maria ja Oiva Sakari. Pirttikylän pappila, jossa syntyivät lapset Sulo Antero, Uuno Lauri, Olga Toini ja Jaakko Vilho, oli suuren perheen kotina vuodesta 1885 vuoteen 1915, Petter Anders Kallion kuolemaan asti.                    Lähde: Heikki Seppänen, Jämsänkosken rustholli.

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s